Постачання дизпалива для залізничної галузі вдалося стабілізувати

За договором з ТОВ «ВОГ АЕРО ДЖЕТ» на постачанні дизпалива для залізничної галузі вже зекономлено понад 3 млн грн та відвантажена більша частина обсягу контракту. Так, станом на 12 жовтня, один із найбільших нафтотредерів уже відвантажив 16 630 тонн дизпалива, тоді як загальний обсяг за контрактом – 28 174 тонн дизпалива за ціною 20 400 грн (16,93 грн). Готується підписання договору з ПП «ОККО-Бізнес Контракт» на поставку 8 380 тонн дизельного пального. Філія «ЦЗВ» готує нову тендерну документацію із закупівлі дизпалива.

Наразі ситуацію з постачанням та закупівлями дизельного палива для потреб залізничної галузі вдалося стабілізувати, зазначають у філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця». Цьому сприяли нові підходи в закупівлях паливно-мастильних матеріалів. «Основною відмінністю процедур є збільшення кількості закупівель та зменшення їх об’ємів. Це відкриває можливість для участі на одному рівні як крупних нафтотрейдерів та виробників, так і компаній з меншими потужностями. Все більше компаній висловлюють готовність брати участь у тендерах Укрзалізниці, у тому числі нерезиденти», - прокоментував в.о. начальника філії Сергій Іванча.

Договір з компанією ТОВ «ВОГ АЕРО ДЖЕТ» був укладений 30 вересня поточного року за результатами проведеної раніше процедури конкурсних торгів. Відповідно до аналізу цінової кон’юнктури, яка здійснюється незалежними консалтинговими агентствами, у цей період вартість однієї тонни дизпалива знаходилася в діапазоні 20 600 – 20 640 грн/т.

Найближчим часом буде укладений договір з ПП «ОККО-Бізнес Контракт» на поставку 8 380 тонн дизельного пального. Цього постачальника було визначено в результаті відкритих торгів в електронній системі ProZorro. У ході редукціону 6 жовтня компанія зробила найбільш економічно вигідну пропозицію – 20 178,6 грн/т (16,75 грн/л).

Загалом в електронній системі ProZorroна сьогоднішній день оголошено шість процедур відкритих торгів на закупівлю дизельного палива для ПАТ «Укрзалізниця» загальним об’ємом 39 105 тонн. Також буде оголошено ще чотири тендери загальним об’ємом 60 000 тонн на закупівлю пального. Планується, що ці закупівлі забезпечать потребу залізниці в дизельному пальному до кінця року, а також будуть спрямовані на формування резервного запасу палива.

З метою запобігання випадкам оскаржень торгів учасниками до Антимонопольного комітету України філія вдосконалює тендерну документацію. «Філія робить усе для того, щоб зменшити випадки та підстави для затягування, відміни процедур, а також знизити прояви антиконкурентних дій з боку деяких учасників закупівель. Днями ми презентуємо нову тендерну документацію із закупівлі дизпалива, в якій ми значно спростили вимоги та актуалізували низку норм відповідно до чинного законодавства», - пояснив Сергій Іванча.

Станом на 12 жовтня в АМКУ на розгляді знаходиться шість скарг щодо процедур проведення торгів на закупівлю дизпалива для залізниці. Раніше, 10 жовтня, АМКУ прийняв два прецедентних рішення: одним зобов’язав залізницю повністю скасувати торги, а іншим – дискваліфікувати одного з учасників іншого тендеру. В обох випадках скаржником була одна й та ж сама компанія – ТОВ «Трейд Коммодіті». Дискваліфікований учасник – ТОВ «ТД «СОКАР Україна», яке раніше постачало дизпаливо для залізниці за найнижчою ціною порівняно з іншими контрагентами.

Попередній досвід оскаржень процедур закупівель в АМКУ позбавляв залізницю змоги закуповувати дизпаливо вчасно та змушував використовувати такий інструмент, як позика. У вересні для недопущення зриву перевезень філія позичала дизпаливо. На початку жовтня позика об’ємом 2 815,67 тонн була повернута позикодавцю у визначений термін. Також у цей період були повернуті дві позики олив загальним об’ємом 580,613 тонн.

На випадок форс-мажорних обставин Державне агентство резерву заявило про готовність надати залізниці 9 000 тонн дизельного палива (відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України №698-р від 27 вересня 2016 року). Укрзалізниця готова розглядати можливість такої позики лише у випадку крайньої потреби.

Крім того, за результатами засідання Кабінету Міністрів України, яке відбулося 27 вересня, було прийнято рішення зобов’язати АМКУ розглянути питання щодо недопущення затягування строків проведення торгів та відміни торгів у зв’язку з їх безпідставними та необґрунтованими оскарженнями. Позитивний вплив такого рішення вже позначився на пришвидшенні розгляду справ залізниці АМКУ.

Ви тут: ПРО КОМПАНІЮ ПРЕС-ЦЕНТР Постачання дизпалива для залізничної галузі вдалося стабілізувати